Zpoplatnění aplikace

Pokud se nejedná o doplňkovou či podpůrnou službu vašeho produktu, budete chtít nejspíš na aplikaci vydělat nebo skrze ní přijímat transakce. Statistické reporty ukazují, že v roce 2022 dosáhnou finanční transakce spojené s mobilními aplikacemi takřka 14 trilionů USD.

Vynecháme způsoby monetizace např. přes zobrazení reklamy. Soustřeďme se teď na samotné možnosti plateb za aplikaci. Níže popsané metody platí jak pro Apple s iOS, tak pro Android.

Platby uživatelů za aplikaci

  • před stažením = ještě před samotným stažením zaplatí uživatel předem rovnou ve storu, jinak si aplikaci ani nestáhne.
  • během užívání = aplikaci si stáhne a má např. 14denní trial verzi, nebo část obsahu zdarma. Každopádně až následně je v appce tzv. in app purchase, v rámci kterého zaplatí další používání nebo rozšíření funkcí.

Appku jde platit

  • jednorázově = uživatel zaplatí a má ji na celý život.
  • opakovaně = ročně, kvartálně, měsíčně apod. si platí defakto „předplatné“.
  • za aktivity = např. odemčení nějaké funkce, v případě her např. nákupu nějaké položky.

Co se vyplatí

  • Obecně pokud appka potřebuje k běhu server, je lepší zvolit „nájem“ v podobě průběžných plateb, protože i vy si server a provoz platíte. Hodí se to do stabilního cashflow.
  • Pokud aplikace nepotřebuje pro provoz vnější zdroje, pak může mít smysl jednorázový prodej. I tak ho ale nedoporučujeme, protože i když neplatíte za provoz (server), pravděpodobně stejně budete chtít financovat budoucí rozvoj, update, opravy apod. Tedy opět stejně máte pravidelné výdaje.

Jednorázový prodej vás svazuje k tomu, že i když appku rozšiřujete a vylepšujete, uživatel ji stále využívá za původní cenu. Kdežto cenu průběžné platby si můžete libovolně měnit.

Způsob platby

  1. platba přes prostředí app store (in app purchase) = tzn. app store už má uloženou kartu uživatele (použil ji dříve např. pro hudbu či jiné aplikace) a on se za vás postará o celou transakci a vyúčtování. To je super, zaplatíte ale 30% provizi z každé platby (platí pro Apple i Google).
  2. integrujete externí platební bránu = propojenou rovnou s vaším bankovním účtem. Výhoda je podstatně nižší provize 1 až 3 %. Je ale podstatně složitější řešit integraci a navazující procesy.

Výhody platby přes app store

Varianta 1 se vyplatí, pokud máte tisíce až menší desetitisíce platících uživatelů. V tomto případě za vás app store řeší vyúčtování, storna, zprocesování a ušetří spoustu starostí, které byste jinak museli řešit sami.

Podstatnou výhodu představuje i to, že uživatel má v app store uloženou svoji platební kartu a zaplacení je tedy otázka jednoho kliku. App store považuje za důvěryhodného prostředníka pro transakci. Tato cesta je ideální pro emocionální nebo spontánní platby, které uživatel provede rychleji, než zhodnotí, zda dávají smysl (zkušenější vědí, že i tyto platby lze ještě stornovat). Jsou méně náročné na integraci. Pokud používáte in app purchase, app story nepovolují zároveň používat i běžnou platební bránu.

Výhody externí platební brány

Varianta 2 se vyplatí, pokud jste např. Netlfix a máte miliony uživatelů (pak každé procento ušetřené z provize je fajn) a velké množství uživatelů svým obratem pokryje zvýšené náklady na integraci samotné platební brány a nezbytné zázemí pro podporu.

Pokud od uživatele chcete opakované platby, pak byste měli být schopni si jeho kartu uložit a příště ho už nezdržovat znovu opisováním údajů a čísel. Ukládání platebních karet je citlivá záležitost, zvažte bezpečnostní, ale i PR rizika s tím spojená.
Lokální zástupce najdete mezi bankami. Univerzální řešení nabízí GOPAY. Ze zahraničních je zajímavé zvážit Paypal nebo Stripe. Jsou ale obecně složitější pro integraci.

Rozdíl mezi platebními metodami spočívá také v tom, zda prodáváte digitální obsah a můžete si dovolit 30 % přenechat app storům za to, že přivedly zákazníky a vše zjednodušily. Pokud v aplikaci chcete prodávat fyzické produkty / služby, pak si takto vysokou provizi nemůžete dovolit a potřebujete integrovat externí platební bránu s podstatně nižší provizí (1 až 3%).
Způsob provádění plateb, ale i důvodů proč a jak je volit, posuzujeme dle zaměření aplikace a její cílové skupiny.

Funkce platební brány a ověření platby (překreslit obrázek)

  1. Přes prostředí platební brány (nejčastěji) uživatel zadá potřebné platební údaje.
  2. Platební brána převezme informace a odešle je bance, pod kterou patří plateb. karta.
  3. Banka odešle požadavek platebnímu systému (MasterCard, VISA, apod.)
  4. Platební systém ověří a potvrdí podmínky platby a oprávněnost (případně podezřelost).
  5. Po potvrzení samotná banka odešle autorizační kód transakce (nejčastěji formou SMS), který zadáte do prostředí platební brány a finálně potvrdíte transakci.

Zařízení, kde aplikace běží, musí být pro úspěšné provedení transakce připojeno k internetu. Dále záleží na podmínkách platební brány, někdy jsou vám takto získané prostředky uvolněny obratem a někdy dochází k zaúčtování po určitém období.

Zákazníci z Apple

Uživatelé jsou zvyklí mít se svým účtem spárovanou kartu, protože s ní pravidelně Applu za leccos platí. Ať už se nám to líbí nebo nelíbí, celý ekosystém je od počátku nastavený na průběžné platby takřka za cokoliv.

Zákazníci z Android

Přístup uživatelů na platformě se postupně mění, ale u velké části z nich stále platí neochota za aplikace nebo obsah platit. Tím, jak je Android otevřenější systém, je stále možné do něj leccos nahrát zdarma.

V roce 2019 bylo zastoupení uživatelů 86,1% na platformě Android
a pouze 13,9% na iOS (Apple). Ale samotný obrat z prodeje tvoří až 80 % ve prospěch uživatelů Apple. Pouze 20 % přinese Android (tedy více uživatelů na platformě neznamená, že jsou ochotni utrácet).

Pozor, je důležité rozlišit ochotu uživatele koupit si placenou aplikaci a nebo platit za nákup zboží v aplikaci (jídlo, reálné produkty, přepravu apod.)
Zde rozdíl není tak velký, ale stále platí, že uživatelé Applu jsou v průměru prostě bonitnější cílová skupina.

Kvalitní platební brána

Není jednoduché uživatele přesvědčit k platbě. Celý proces od propagace aplikace, její stažení, průchod např. zkušební verzí, po finální výzvu k objednání může zhatit poslední věc: Nekvalitně řešené prostředí platební brány, kdy má potenciální zákazník problém pochopit, co se od něj vyžaduje, a transakci dokončit. Tedy původně ušetřené 0,05 % z provize se může prodražit. Vybírejte důkladně a prověřujte si kvalitu zvoleného řešení.

Myslete dopředu

Vyjednání podmínek a potvrzení smluv, především s některými lokálními poskytovateli platebních bran, zabere čas i v řádu několika týdnů. Takže i když vývojáři použili testovací prostředí (které je k dispozici většinou obratem) a mají integraci hotovou, dotáhnutí smluvního procesu může zabrat delší čas než samotná implementace.

Nenechávejte tedy finalizaci dohody na poslední měsíc vývoje a podepisování smluv připravte dostatečně předem.

Pokud plánujete přijímat zahraniční platby, ověřte si, jaké země a měny poskytovatele řešení podporuje a jaké kurzovní poplatky vám bude účtovat.