Údaje o aplikaci a její pozice v app storech

Popisky, fotky a hlavně hodnocení: To, co vás prodá

Čelíte konkurenci dalších pár miliónů aplikací, takže je potřeba zaujmout. Slyšeli jste pojem SEO a jeho souvislost s úspěchem webů ve vyhledávání? V prostředí appek se tomu říká ASO a je neméně klíčové.

V seznamech výsledků vyhledávání nebo kategoriích, kde lidé vidí výpis vícero podobných aplikací, probíhá boj o první 3 až 4 pozice v úvodu. Čím zajímavější jste, tím výše jste v seznamu a zvyšujete šanci na stažení své aplikace..

Přímo ovlivníte:

  • zajímavou ikonu aplikace / náhledový obrázek
  • název aplikace, který není generický a snadno zaměnitelný s konkurencí
  • podnadpis, který předá informaci o hlavní funkci aplikace
  • zařazení do relevantní kategorie
  • klíčová slova spojená se zaměřením projektu

Nepřímo ovlivníte:

  • kvalitu a počet hodnocení appky
  • počet stažení

Stránka aplikace

Je její výkladní skříní. Cílem je přesvědčit k samotnému stažení.

Počty stažení ovlivníte díky:

  • zajímavě napsaným popiskům (představení aplikace)
  • náhledům (může se jednat i o video)
  • práci s komunitou, například odpovědi na hodnocení a celkový support

Pár tipů, jak zaujmout

U popisků se vyhněte obecným frázím. Napište něco, co uživatele zaujme a velmi stručně vysvětlí základní funkci a přiměje prozkoumat další obsah.

Výše uvedený obsah nevznikne přes noc. Dejte si dostatek času na jeho přípravu a odladění.

Předem si projděte konkurenci. Cílem je prezentovat se odlišným způsobem. Investujete peníze do propagace, a pokud si někdo stáhne konkurenční projekt jen proto, že jste měli podobný název nebo ikonu a on se jen spletl, moc si nepomůžete.

I po publikaci průběžně provádějte testy s lidmi. Zaujal je podnadpis, nepřehlíží ikonu, chápou benefity a funkce aplikace? Reagujte na výsledky a upravujte: texty i obrázky. Ujistěte se, že dostatečně poutají pozornost a vhodně vysvětlují hlavní sdělení. Nezapomínejte, že v internetovém prostředí máte na zaujetí jen pár vteřin.

Název aplikace

Myslete na všechny informace uvedené výše.

Název musí být:

  • nezaměnitelný s přímou konkurencí
  • dobře zapamatovatelný
  • snadno napsatelný bez překlepů
  • zajímavý

Pak je tu důležitá otázka, zda mít v názvu vaše nejcennější klíčové slovo spojené s hlavní funkcí. Pokud jste značka (tím myslím opravdu známá: dejme tomu Nike), pak se bez něj obejdete. Pokud ale spouštíte třeba jednu z mnoha appek na prodej jízdenek, pak klíčové slovo v názvu pomůže vyniknout ve výsledcích vyhledávání nad ostatními aplikacemi, které podobné služby řeší.

Hodnocení

Soustřeďte se na co nejlepší hodnocení od uživatelů, kteří appku již používají. Ale nevynucujte si ho, slušně o něj požádejte.

To bude to, co vás zviditelní a nově příchozí uživatele přesvědčí o kvalitě. Což je klíčové, hlavně pokud mají za stažení platit. Pokud vás ve storu někdo ohodnotí nebo napíše komentář, reagujte. Poděkujte a případné problémy se snažte proaktivně řešit, a udržet si tak co nejlepší hodnocení.

Jak podchytit nespokojené uživatele dřív, než si postěžují veřejně? Jako obrana v app store poslouží stránka podpory. V samotné aplikaci pak pomůže mít uvedený kontakt nebo formulář, kde vás mohou uživatelé upozornit na problém dříve, než ho sdělí všem v rámci svého oficiálního review.

Webová stránka aplikace

Představuje jednu z cest, jak se uživatelé o vaší appce dozví. Nejsnazší cestou je využít stávající web firmy, který informuje i o dalších aktivitách a návštěvníci tam přichází pro jiné informace. Pak se snadno dozví i o aplikaci.

Ideální je umístit na stránky odkazy na oba app story (Google Play i App Store), aby měl návštěvník co nejjednodušší cestu ke stažení. Informovat o aplikaci nemusíte jen na jednotlivých stránkách nebo v novinkách. Když umístíte odkaz například do patičky, uvidí ho lidé, ať už budou na jakékoli stránce webu.

Pokud nemáte stávající web, poslouží vám jednoduchá stránka (microsite), specificky založená jen za účelem představení vaší aplikace.

U některých projektů se web a aplikace vzájemně doplňují. Např. pokročilá registrace účtu uživatele probíhá na webu, kde je vyplňování údajů jednodušší, a rozšiřuje tak funkce aplikace. Případně některé informace, které jsou v aplikaci, mohou být napojeny i na uživatelskou sekci v rámci webu a vzájemně se tak ovlivňovat.

Shrnutí

  • Představili jsme si postupy, jak získat appce lepší pozici ve vyhledávání a úspěch u návštěvníků.
  • Podobně jako reagují na kvalitní obsah uživatelé, pracuje i algoritsmus app store, který se stará o řazení výsledků. Dostatek dobrého hodnocení, relevantní popisky a samozřejmě vyšší počet stažení vás budou tlačit na první místa.
  • Obsah tvořte vždy srozumitelný pro lidi, algoritmus si z toho sám vezme to potřebné.
  • Efekt se dostaví průběžně, jak roste zájem o aplikaci.
S přípravou potřebných materiálů vám rádi pomůžeme.