Typy aplikací a proč je chtít

Nejdříve se potřebujeme seznámit s několika pojmy, které vám pomohou pochopit, jak aplikace fungují a v čem pomohou.

Proč chtít aplikaci místo webu?

Aplikace jsou pro uživatele intuitivní, dobře ovladatelné, s velmi rychlou a jasnou odezvou na jakoukoliv akci. Otevírají možnosti, jak plně využít a dobře kombinovat funkce dnešních telefonů jako GPS, fotoaparát ale i platební možnosti, čtečku QR nebo NFC kódů.

Díky push notifikacím upoutáte pozornost, případně předáte důležitou informaci, aniž by zrovna uživatel s vaší aplikací pracoval, nebo dokonce měl aktivní telefon.

Pokud jste se rozhodli pro digitální transformaci firmy, bude to jedna z možných variant.

Budete řešit tyto potřeby:

  • Snadné opakované použití aplikace, například v telefonu.
  • Možnost využít některou z funkcí telefonu (foťák, GPS, NFC, oscilometr).
  • Rychlou odezvu systému na chování uživatele a jednoduché ovládání.
  • Možnost využití systému také offline.
  • Zabezpečení dat díky kontrole přístupu k zařízení např. přes Face ID nebo otisk prstu.

Všechny tyto potřeby aplikace bez problému vyřeší.

Platformy, pro které aplikace vyvíjíme

  • Android – od firmy Google. Je to v současnosti systém s největším množstvím uživatelů. Pracuje s ní široké spektrum výrobců zařízení od těch nejdražších po nejlevnější značky.
  • iOS – od firmy Apple. Setkáte se s ním jen v přístrojích iPhone (mobilní telefony), iPad (tablety), Apple Watch (hodinky). Apple nedovoluje jiným firmám vyrábějícím hardware tento systém používat. Tím se zásadně zmenšuje okruh uživatelů. Na druhou stranu je systém šitý přímo na míru zařízení a jeho uživatelé obecně platí za bonitnější cílovou skupinu.
  • Windows Phone vyvinutý Microsoftem v roce 2010 měl jen krátký život. Neuchytil se a Microsoft ho ve svých plánech nahrazuje Androidem. Operační systém už není podporovaný a nemá tedy smysl pro něj vyvíjet.

Kdy chtít web místo aplikace?

Potřebujete uživatelům předat jen spoustu textu a nějaké fotky? Obsah není ani pravidelně aktualizován (narozdíl od novinek nebo blogu), očekává se pasivní konzumace a návštěvnost z prohlížečů? Pokud vám to připomíná statické webové stránky např. firmy, pak je to dobře, mají svůj účel a držte se jich.

Pokud přesto na aplikaci trváte, v případě Applu si připravte argumentaci pro schvalovací proces. Apple totiž nerad povoluje aplikace, které nepřináší nic nového a jsou obecně nezajímavé.

Základní druhy aplikací

Webová aplikace

Aplikace, která běží ve webovém prohlížeči. Není to tedy typická appka, kterou si stahujete v app storu. Do nedávna to byla vlastně lépe udělaná webová stránka, jen nesla název aplikace. Zmatení klienta bylo na světě.

Poslední dobou se objevila metodika PWA – Progresivní Webová Aplikace, která má do jisté míry chování klasické aplikace. Jedná se především o načtení funkcí a rozhraní předem, takže uživatel se v takovém prostředí teoreticky pohybuje stejně, jako by se jednalo o předinstalovaný program.

Pokud s ní kombinujeme i technologii SPA pro jednostránkové aplikace, získáme velmi rychlou odezvu a stabilitu. Zároveň díky běhu ve webovém prohlížeči funguje na valné většině zařízení a platformách. Přestože tato technologie ještě není schopna dodat plnohodnotný pocit klasické aplikace, bude se v dnešní době hodit pro určité spektrum projektů.

Hybridní aplikace

Zde vzniká již aplikace, jak ji znáte. Bude instalována skrze app store přímo do vašeho zařízení. Od nativní aplikace se liší univerzálním vývojem. Vývojáři tedy nepíší v odlišném programovacím jazyce pro iOS a v jiném pro Android (což znamená také dva oddělené produkční týmy), ale tvoří jednotný kód, často za použití nějakého frameworku, například React Native.

Tento způsob vývoje teoreticky znamená, že ušetříte 50 % práce. Nemusí to být nezbytně pravda, občas některá z platforem zabere více času k odladění specifických funkcí. Přesto je reálné se tomuto číslu přiblížit.

Pro většinu projektů je to ideální způsob vývoje klasické aplikace. Přesto se najdou výjimky. Pokud chcete dostat maximum výkonu z dané platformy, případně přistupovat k některým velmi specifickým funkcím, bude nativní vývoj lepší.

Nativní aplikace

Vyvíjíme ve specifickém programovacím jazyku pouze pro danou platformu (Java / Kotlin pro Android a Objective-C / Swift pro iOS). Pokud tedy chcete aplikaci pro iOS i Android, pracují dva vývojářské týmy na dvou projektech. Samozřejmě je možné sdílet některé části, podobný design, případně využití API.

Přesto jde z výše uvedených metod o tu nejnáročnější na organizaci i cenu.
Výhodou nativní aplikace je, že z dané platformy vytěží maximum a kód má šitý na míru.

Shrnutí

Platí, že každá metoda má své silné stránky i nevýhody. Je tedy důležité odborně zvážit, která technologie bude pro váš projekt vhodná a jak postupovat. Je možné např. nejdříve napsat webovou aplikaci pro ověření konceptu a až následně investovat do plnohodnotné appky.

  • Webová aplikace: Najde využití například pro administrace nebo back office systémy, kde zpříjemní práci. Smysl bude dávat u projektu, kde očekáváte schopnost vyhledávačů indexovat obsah v appce umístěný. Bude nejlevnější na vývoj.
  • Hybridní aplikace: Doručí klasickou aplikaci s optimálními náklady na vývoj. Není problém integrovat geolokaci, fotoaparát nebo NFC čtečku.
  • Nativní aplikace: Ideální řešení, pokud potřebujete z platformy dostat maximum.