Průběžné platby při provozu aplikace

Vydáním aplikace v app storu práce vývojářů a dalších členů týmu nekončí. Jedná se o pravidelný proces údržby a rozvoje.

Nezmiňujeme zde náklady na přímý marketing, které jsou variabilní a zaslouží si samostatný článek.

Často zde platí úspora z rozsahu, tedy čím více uživatelů, tím lépe se provozní náklady rozprostřou a optimalizují.

Nové zařízení nebo operační systém

Vydáním nových telefonů nebo verzí operačního systému se mohou změnit velikosti i vlastnosti obrazovky zařízení, přibudou nové prvky nebo funkce. To vše jsou změny, na které byste měli reagovat a doprogramovat jejich podporu. Nové telefony, stejně jako klíčové změny v systému, se objevují pravidelně každý rok na obou platformách.

Podpora pro aplikaci

Systém není nikdy dokonalý a najdou se uživatelé, kteří s aplikací nedokáží pracovat. Někdy i jen samotná registrace účtu, potvrzení platby nebo nedoručení e-mailu s aktivací vede k jejich zklamání.

V lepším případě vám nejdříve napíší na podporu (e-mail nebo formulář v appce), v horším dostanete negativní komentář hodnocení aplikace v app storu. Právě kvalitní hodnocení ve storu je klíčové pro marketing vaší aplikace. Uživatelé se orientují dle ostatních, zda má smysl vaši appku stáhnout, nebo za ni zaplatit.

Potřebujete tedy cíleně řešit problémy uživatelů a maximalizovat svoje hodnocení. Komunikace sice stojí čas, ale vyplatí se.

Tip: Zajímavým prvkem může být aplikací vyvolaná výzva uživateli o hodnocení v momentě, kdy odhadujete, že s appkou již spokojeně pracuje a vy tak máte větší šanci na pozitivní hodnocení.

Různé verze systému Android

Android jako operační systém využívá široké spektrum výrobců telefonů, a to těch nejdražších i nejlevnějších. Každý z nich si systém malinko upraví, nemluvě o různé kvalitě hardwaru daného výrobce. Při testování vývojáři pokryjí hlavní značky, ale časem se objeví zákazníci s telefony, se kterými se během testování nepočítalo a vy pravděpodobně budete muset na situaci reagovat a snažit se pro ně appku optimalizovat.

Technologie použité při vývoji

Technologie využité při vývoji aplikace postupně zastarávájí a je třeba je pravidelně aktualizovat. App story pak sami rozhodují, co ještě je a není podporované. Např. nemusí schválit update aplikace. Pokud děláte průběžné a menší změny, jde to snadněji. Pokud budete updaty technologií odkládat, pak jeden velký může znamenat nutnost přepsat velkou část aplikace.

Server a přenos dat do aplikace

Standardem je propojení aplikace a serveru / cloudu, který má na starosti zpracování dat, přihlášení, synchronizace apod.

Čím více dat je v aplikaci zpracováváno nebo čím více máte uživatelů, tím náklady za provoz serverů rostou. Programátoři by nad výše uvedeným provozem měli mít dozor, analyzovat dění a vše průběžně optimalizovat.

Útoky a pokusy o získání dat

Pokud aplikace komunikuje se serverem, dost možná někdo zkusí zjistit, co se děje na pozadí. V lepším případě je to zvědavý kluk, v horším případě cílený útok. Tak jako tak může dojít k přetížení, útokům a pokusům o získání citlivých dat. To je aktivita, kterou je potřeba monitorovat a reagovat na ni. Jde o až překvapivě časté dění.

Analýza dění a rozvoj

Určitě budete mít zájem aplikaci vylepšovat, poslouchat přání zákazníků nebo analyzovat jejich chování. Pravděpodobně už během vývoje nasadíte analytiku a teď je potřeba se získanými daty pracovat. Stejně jako např. obchodní tým přijde s požadavky na nové funkce, kdy je nutné posoudit jejich prospěšnost a zvážit implementaci.

Integrace třetích stran

Velmi často půjde o komunikaci skrze API rozhraní, někdy o různé atypické způsoby importu / exportu dat. I u těchto systémů dochází k vylepšení a změnám, které budete potřebovat pravidelně monitorovat a v případě potřeby na ně reagovat. Např. máte platební bránu a změní se systém potvrzení přijetí platby, nebo způsob ověření dat. Pokud nezareagujete, brána vám přestane fungovat.

Geolokace a další poplatky za užití API

Velmi dobrý příklad jsou mapy. Ať už pro geolokaci, plánování tras nebo zobrazení údajů. Google je známý skvělými mapovými podklady s dobrou možností integrace. Je si toho vědom a od určité úrovně využití si za to nechá zaplatit.

To samé platí i pro další nástroje, které mohou být pro aplikaci užitečné. Je potřeba znát množství uživatelů a frekvenci využití aplikace, aby se dalo predikovat finanční zatížení. To se počítá nejčastěji cenou za dotaz.

Tedy např. se zeptám na přesnou adresu, kde zrovna uživatel stojí, vytvoří 1 dotaz za cenu 0,03 USD. To vypadá jednoduše, ale co když uživatel několikrát popojde a já zároveň chci propočítat ještě trasu např. k bodu nástupu, pak mi cena za jednoduchou navigační službu pro klienta poskočila na několik korun. Pronásobme si to 10 000 zákazníky měsíčně a už se bavíme o desítkách tisíc.

Kde probíhají platby

Různé možnosti plateb v aplikaci popisujeme v jiném článku. Důležité je vědět, že z transakce odvedete část peněz právě platební bráně. Podle jejích vlastností může být tato provize v řádu 1 až 3 %, ale i 30% v případě samotných app storů.