Proces publikace aplikace

Samotná publikace je zdarma pro obě platformy. Před publikací musíte připravit podklady v podobě popisných textů, zařazení do kategorie, náhledů aplikace a ikon a to společně s aplikací do storu nahrát.

Následuje schvalování ze strany app storů. Dříve byla aplikace v případě Google Play takřka automaticky vydána a případně kontrolována zpětně na základě stížností. Nově již vše podléhá kontrole, která zabere několik dnů až týdnů.

Jak kontrola probíhá

Doba schvalování a kontroly závisí na tom, co aplikace umí, jaká data o uživateli získává (např. geolokace) a zda využívá i nějaké platební metody. Pokud má aplikace omezený přístup, např. na základě registrace, připravte pro testery i jejich testovací účet s plnou verzí (po schválení ho můžete zrušit).

Kontrolu bude vždy manuálně provádět člověk. Bude s vámi při tom komunikovat. Kód aplikace bude strojově testován a hodnocen. Pokud app store vydání pozdrží, udá důvody, proč tomu tak a co potřebuje doplnit nebo vysvětlit.

Schvalovány jsou logicky i updaty aplikace, tak abyste později do appky “neprotlačili” něco proti pravidlům. Pozor na to, že může zastarat i kód aplikace a může obsahovat nepodporované funkce. I to bude důvod pro zamítnutí.

Proč jsou aplikace kontrolovány

V případě aplikací pro Apple jde především o ochranu uživatele a jako vydavatel:

  1. Nesmíte narušit ochranu soukromí a práv uživatelů.
  2. Byste měli nabídnout unikátní a smysluplný projekt, app store nemá být zaplaven nic neumějícími appkami.
  3. Nesmíte kopírovat podobu aplikací samotného Applu, případně myšlenky, jako je iTunes.
  4. Nesmíte porušit předepsaná pravidla pro chování a vizuální podobu, aby se uživatel v appce dokázal orientovat.
  5. Musíte ohlídat nezávadnost samotného obsahu.
  6. Musíte používat programovací jazyky v adekvátních verzích a dodržovat bezpečnostní protokoly
  7. Myslet na to, že erotika a sex jsou neprůchozí.
  8. Zohlednit další faktory (rychlost a odezva aplikace, způsob načtení, zabezpečení přenosu dat)

Porušení uvedených bodů platí za hrubé nerespektování pravidel. Aplikace nebude zveřejněna ani po argumentaci a bude trvale zamítnuta. Zde je klíčové mít praktické zkušenosti a vědět, jak vyvíjet a co si můžete dovolit.

Samozřejmě pokud jste velká nadnárodní korporace, vaše pozice při vyjednávání bude lepší.

Google Play na tato pravidla s ohledem na různé skandály postupně taktéž přechází a dá se očekávat jen jejich další zpřísnění.

Privátní aplikace mimo Google Play

V případě platformy Android je situace jednoduchá. Pokud má appka sloužit např. jen vašim zaměstnancům, nebo velmi uzavřené komunitě, pak ji nemusíte oficiálně publikovat. Pro Android jde nechat uživatele appku přímo stáhnout do telefonu jako instalační soubor (tzv. .APK) a instalovat bez oficiálního uveřejnění. Tento .apk soubor pak může být na vašem webu, intranetu nebo jakkoliv jinak dál sdílen. Případně lze v Google Play nastavit některé alpha a beta úrovně přístupů k testování, pokud je třeba volit oficiální cestu.

Pozor: Rozdílná situace je u zařízení Apple. Zde přímá instalace soukromých aplikací není možná. Je to dáno snahou o kontrolu kvality a bezpečnosti aplikací. Skrze žádný instalační soubor do Applu nic standardně nedostanete.

Přesto privátní aplikace můžete mít a jsou spojeny se speciálním firemním účtem (Apple Developer Enterprise Program). Apple vám umožní si založit dražší firemní účet (299 USD ročně). Očekává, že jste existující a funkční firma (prověřuje to) a máte více jak 100 zaměstnanců. Následně můžete získat privátní prostředí, přes které budete šířit interní aplikaci. Tam pak padají některá omezení, se kterými byste se setkali v oficiálním App Store.

Testování aplikace před vypuštěním

Pro testování na Apple zařízeních existuje speciální prostředí nazývané Test Flight. Je to systém napojený na firemní účet a umožňuje řízené testování aplikace. Každý, kdo chce testovat, si musí z App Storu stáhnout právě aplikaci Test Flight do svého Apple zařízení.

Následně je skrze svoje platné Apple ID administrátorem účtu pozván k testování. Pokud už testera nepotřebujete, můžete mu zase přístup k aplikaci odebrat a tím přijde i o appku ve svém telefonu. Takovéto testovací aplikace ve svém zařízení poznáte podle toho, že mají před svým názvem žlutou tečku.

Pro Android můžete využít buď obdobnou platformu a nebo jednodušeji uživatelům zašlete instalační APK verzi. Je to snazší, ale nevýhoda je složitější kontrola nad šířením aplikace i mezi další uživatele nebo veřejnost.

Systém Android je roztříštěn mezi množství různých typů zařízení a výrobců. Důsledné protestování je mnohem náročnější na množství času i prostředků.

Optimální proces vypuštění

I když před spuštěním vše pečlivě otestujete, pořád hrozí riziko, že v produkčním prostředí nepoběží něco podle představ. Pokud je to jen trochu možné s ohledem na termín, aplikaci po zveřejnění obratem aktivně nepropagujte.

Neznamená to, že nemůžete zákazníkům předem komunikovat informaci, že se appka chystá. Ale sdělení, že už je ke stažení v app storu, chvilku pozdržte.

Využijte získaný čas ještě na jedno kolo testování. Nejprve testujte interně a následně aplikaci průběžně uvolňujte na menší celky nejdříve známým a postupně i blízkým zákazníkům nebo fanouškům. To jsou lidé, kteří vám problém sdělí, bez nutnosti ho hned ventilovat na internet. Tento okruh postupně rozšiřujte. Máte tak prostor vše odladit, vydat opravné patche nebo verze.

Nezapomeňte, že pro úspěch aplikace bude důležité i pozitivní hodnocení od zákazníků, které se v app store u vaší appky objeví. Postupným uvolněním máte čas podchytit a vyhnout se negativním odezvám. Protože jakmile je naberete už na začátku, bude o to těžší zvrátit prvotní špatné hodnocení, které systém průměruje s novými, která už mohou být skvělá.

Podmínky ochrany osobních údajů (Privacy Policy)

Z pohledu app storů mají být podmínky ochrany osobních údajů umístěny na veřejně dostupné URL adrese, aby si je uživatel ještě před stažením aplikace mohl projít. Samozřejmě i znění těchto podmínek je kontrolováno.

Shrnutí

  • Připravte si s předstihem nejméně měsíce svoje firemní účty ve storech. Účty mějte pod kontrolou, nepoužívejte cizí.
  • Schválení účtu od Applu trvá několik dní, budou vám volat na firemní telefon. Také potřebujete znát svoje DUNS číslo firmy.
  • Samotné schválení appek trvá v obou storech kolem 5 dní, ale může se to protáhnout na týdny (platí i pro jejich update).
  • Apple je vysloveně alergický na jakoukoliv zmínku o Android, a to jak u textů v aplikaci, tak i v popiscích pro App Store nebo obchodních podmínkách.
  • Pokud aplikace vyžaduje přihlášení a autorizaci účtu, potřebujete při schvalovací kontrole poskytnout i testovací profil.