Jak uživatelé získají vaši aplikaci

Technologie a způsob přípravy nové aplikace závisí na vašem zadání i potřebě uživatelů. Existuje mnoho možností, jak appku vyvíjet a následně propagovat. Tyto případy řešíme individuálními konzultacemi a poradenstvím.

Seznamte se nejprve s procesem uveřejnění a možnostmi, jak zpoplatnit používání vaší nové aplikace.

Kde aplikaci lidé najdou?

Pokud je aplikace určená pro veřejnost, pak je její šíření ideální přes „obchod s aplikacemi“.

  • V případě platformy Android se tento app store jmenuje Google Play. Jakýkoliv uživatel s telefonem či tabletem, kde běží Android, má ke Google Play neomezený přístup. Je zdarma a může z něj svobodně vybírat a stahovat aplikace (pokud nejsou předem nastavené jako placené).
  • To samé platí pro Apple, který si svůj “store” pojmenoval prostě App Store.

Každá aplikace má svoji stránku. Uživatelé na ní vidí náhledy, popis, hodnocení a další údaje. Na tuto stránku jde cílit reklamu. Můžete na ni odkazovat ze svého webu nebo na ni přímo spustit placenou reklamu.

Pokud uživatel prochází web na počítači, uvidí app store jako další webovou stránku. Pokud je na svém mobilní zařízení, otevře se mu přímo obchod s aplikacemi, kde může rovnou do svého zařízení stahovat.

Jak nahrát aplikaci do app store?

Aby se aplikace dostala do Android app storu, potřebujete mít založený developerský účet. Pod ním řídíte publikaci aplikace a nastavujete další záležitosti. Pro platformu Android (Google Play) zaplatíte jednorázově 25 USD za aktivaci developerského účtu a máte ho „napořád“. Pod jedním účtem můžete vydávat a spravovat vícero svých aplikací.

My jako vývojáři máme vlastní účty, přes které můžeme aplikace publikovat. Přesto zákazníkům doporučujeme mít vlastní.

U Apple je publikace v jejich App Store trochu dražší. I zde potřebujete ideálně firemní účet. Vyjde na 99 USD ročně. Při žádosti o založení účtu bude vyžádováno devíticiferné číslo D-U-N-S (Data Universal Numbering System), které identifikuje společnosti po celém světě.

Nenechte se zaskočit, pravděpodobně vám bylo už někdy vygenerováno a můžete využít přímo službu Apple pro jeho nalezení.

Další věc, která vás teď čeká, je telefonát z call centra. Bude v angličtině na číslo, které je veřejně dohledatelné k vaší firmě. Pokud se vám nedovolají či najdou špatné číslo, vyrozumí vás e-mailem a máte šanci jim poskytnout jiné spojení. Následuje několik dní na zprocesování a účet by vám měl být schválen.

Proč mít účet na svoji firmu?

Kontrolujete pod ním publikaci a správu aplikace. Pokud zvolíte k tomuto účelu účet externí vývojářské firmy a časem rozvážete kontrakt, bude muset řešit migraci aplikace pod jiný účet. Ze strany dodavatele mohou vznikat problémy s převedením, pokud rozchod neproběhl dobře. A to za 25 USD ani 99 USD u Applu opravdu nestojí.

K vašemu vlastnímu účtu můžete autorizovat přístupy právě vývojářům / dodavatelům, kteří se postarají o proces publikace aplikace a následný servis. V případě potřeby zase tyto přístupy snadno odeberete. Zároveň návštěvník storu uvidí, že vaše firma vlastní aplikaci.

Účet nezakládejte na poslední chvíli, dejte si dostatečnou časovou rezervu nejméně jednoho měsíce před ostrým spuštěním.

Srovnání dostupných platforem

Google Android (icon) Apple iOS (icon)
Účet v app store 25 USD jednorázově 99 USD ročně
Interní firemní app store Skrze Private apps v  Google Play nastavení nebo 3rd party řešení. Skrze Developer Enterprise Program za 299 USD ročně nebo 3rd party řešení.
Ověření vašeho účtu Google Account Apple ID párované se zařízením, DUNS, ověřovací hovor v EN
Publikace aplikace Zdarma Zdarma
Schvalovací proces Ano Ano
Provize app store za transakci 30 % částky platby 30 % částky platby
Testovací prostředí Stažení APK, případně 3rd party nástroje Aplikace Test Flight